Dr. Strangelove Or: How I Learned To Stop Worrying And Love The Bomb (Dr. Strangelove Or: How I Learned To Stop Worrying And Love The Bomb)

Krig/Komedi från 1964, 95 min

En general, Jack Ripper (Sterling Hayden) blir galen och beordrar alla B-52'or som flyger strax utanför Sovjetunionens gränser att anfalla sina mål inne i Sovjetunionen med kärnvapen.

Hans närmaste man, överste Lionel Mandrake (Peter Sellers), antar först att det är en övning, men inser snart att generalen har spårat ur och försöker få ur honom koden till att återkalla bombplanen. Basen spärras av, eftersom det är "plan R" som generalen beordrat.

Filmen utspelar sig i huvudsak på tre platser. På basen, med Ripper och Mandrake, i ett utav flygplanen, med major Kong (Slim Pickens) vid spakarna och i Pentagons krigssal med presidenten (Peter Sellers), diverse högt uppsatta generaler, den ryske ambassadören (Peter Bull) och den något lustiga Dr. Strangelove (Peter Sellers). Notera att Peter Sellers spelar 3 roller i filmen.

I krigssalen diskuterar man hur man ska kalla tillbaka flygplanen, men eftersom "plan R" innebär att radion krypterats, så måste de ha koden, som bara general Ripper har. 

Efter att Mandrake fått tag på koden försöker han ringa till presidenten, men har lite ont om mynt till telefonautomaten. Till slut når koden fram, men major Kong's flygplan har blivit skadat vid ett nedskjutningsförsök och radiosystemet sats ur spel. Det läcker även bränsle, som gör att de inte kommer fram till sitt primära mål.

Plötsligt kommer det fram efter ett samtal med den berusade ryske presidenten, att Sovjetunionen har byggt en s.k. domedagsmaskin, så om något kärnvapen detonerar, så kommer domedagsmaskinen (i form av kobolt-försedda kärnvapen) automatiskt att aktiveras.

Kobolt-försedda kärnvapen lämnar extremt mycket radioaktivt smuts, och skulle på riktigt kunna utgöra mänsklighetens förintelse. Dr. Strangelove, expert på kärnvapen får konsulteras.

Mitt betyg blir 10 av 10.

http://www.imdb.com/title/tt0057012/

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

DET (2017) (IT)

ClownTown (ClownTown)

Little Evil (Little Evil)