Dexter, Säsong 1-8 (Dexter, Season 1-8)

Drama/Thriller från 2006-2013, 5 088 min

Dexter Morgan (Michael C. Hall) jobbar som blodanalytiker hos polisen i Miami. Men hans lite udda hobby är att mörda kriminella. Han är alltså även en seriemördare och psykopat. Han är omtyckt av nästan alla utom den tjuriga polisen James Doakes (Erik King). Hans (icke biologiska) syster Debra (Jennifer Carpenter) jobbar på samma arbetsplats som polis, tillsammans med bl.a. polisen Angel Batista (David Zayas) och rättsmedicinaren Vince Mazuka (C.S. Lee). Dexter har ett lyckligt förhållande med Rita Benett (Julie Benz), som är helt ovetande om Dexters förehavanden. Dexters standardmetod är att söva ned sina offer med M99, sedan plasta in de, låta de vakna till för att de ska erkänna sina synder, för att till sist sätta kniven i dem och stycka kroppen. Hans samlar även på en bloddroppe från varje offer. Dåd och då dyker Dexters numera döda pappa Harry (James Remar) upp o t.ex. uppmuntrar Dexter eller vi får se minnen från barndommen.

Dexter, Säsong 1

En kropp hittas styckad, men den har blivit helt tömd på blod och sedan nedfryst.
Detta är huvudstoryn i säsong 1, ”The Ice-truck Killer”, eftersom det förekommer fler mord med nedfrysta kroppar., och mördaren misstänks använda en frysbil till att förvara sina offer i. Parallellt med jakten, så får vi följa Dexter när han mördar och styckar de som han tycker förtjänar det. Men ganska snart får vi reda på att frysmorden är personligt riktade mot Dexter, o det är någon som vill ”leka” med honom, och Dexter är med på det. Samtidigt med polisutredningen så måste Dexter göra en egen utredning, eftersom han vill ta mördaren innan polisen gör det.

Mitt betyg blir 10 av 10.

Dexter, Säsong 2

En dykarförening gör en makaber upptäckt på havets botten. En massa svarta säckar med kroppsdelar i hittas. Det är Dexters dumpade offer. Den erfarne FBI-agenten Frank Lundy (Keith Carradine) kopplas in. Kropparna kopplas givetvis ihop till en och samma gärningsman, som får namnet ”The Bay Harbour Butcher”. Dexter måste göra allt för att inget ska kunna kopplas till honom. Dexter tvingas dock erkänna att han har ett beroende (av att mörda, inte av heroin) och börjar gå på NA-möten där han träffar Lila Tournay (Jamie Murray). Men James Doaks bevakar ständigt Dexter o till sist kommer han på honom att han är The Bay Harbour Butcher. Dexter lyckas dock övermanna honom och låsa in James.

Mitt betyg blir 9 av 10.
Dexter, Säsong 3

Dexter råkar av misstag mörda en småhandlare, Oscar Prado (Nick Hermz). Men det visar sig att han är lillebror till statsåklagaren Miguel Prado (Jimmy Smits). Men Dexter och Miguel blir snabbt vänner, och Miguel vill bli som Dexter och han får följa med och mörda. Rita och Dexter planerar att gifta sig, o bl.a. ska Miguel vara Best Man. Polisen jagar även i denna säsong en seriemördare, ”The Skinner”, efter att han flår sina offer. Dexter vill naturligtvis ha tag i honom först. En ersättare för James Doaks introduceras, Joseph ”Joey” Quinn (Desmond Harrington).

Mitt betyg blir 7 av 10.

Dexter, Säsong 4

En seriemördare som härjat i hela USA verkar ha kommit till Miami. ”The Trinity Killer” som mördar tre personer, en ung kvinna som förblöder i ett badkar, en mamma som fallit från en hög byggnad och en man som blir ihjälslagen. Detta har upprepats länge över hela landet. FBI-agenten Frank Lundy, som tidigare jobbat med ”The Trinity Killer” är tillbaka och ska utreda morden. Samtidigt mördas turister och rånas. Dexter blir ”av en slump” vän med Arthur Mitchell (John Lithgow) som misstänks vara mördaren.

Mitt betyg blir 10 av 10.

Dexter, Säsong 5

Dexter misstänker att vägsaneraren Boyd Fowler (Shawn Hatosy) ligger bakom ett antal mord på kvinnor. Dexter får det bekräftat när han hittar kvinnokroppar i tunnor med formalin i. Han mördar Fowler, men det visar sig vara ett nätverk som ligger bakom dessa kvinnomord. En av de inblandade är Jordan Chase (Jonny Lee Miller), som har ett framgångsrikt självhjälpsföretag och förekommer ofta i TV. Dexter nästlar sig in, samtidigt som han inleder en relation med Lumen Pierce (Julia Stiles), som är den sista kvinnan som ska mördas.

Mitt betyg blir 8 av 10.

Dexter, Säsong 6

Säsong 6 har mycket med det religiösa att göra. I sitt spaningsarbete efter kriminella som bör avrättas stöter Dexter på den förre detta kriminella Brother Sam (Mos Def), som blivit frälst och försöker få ex-kriminella på rätt bana genom sin bilverkstad. Men vissa tolkar religionen på fel sätt, och snart börjar polisen leta efter seriemördare som mördar enligt uppenbarelseboken, ”The Doomsday Killer”. I fösta avsnittet hittas en kropp med stygnen på magen i form av alfa och omega. I kroppen hittas levande ormar. Dexter försöker hitta de misstänkta, Professor James Gellar (Edward James Olmos) och hans ”lärljunge” Travis Marshall (Collin Hanks).

Mitt betyg blir 9 av 10.
Dexter, Säsong 7

Debra har nu fått reda på att Dexter är en seriemördare, och att det är han som var ”The Bay Harbour Butcher” från säsong 2. Men hon håller tyst om det. Den nyanställde polisen Mike Andersson (Billy Brown) blir mördad när han ska undersöka en bil. Dexter hittar fingeravtryck som leder till att han själv kan mörda Mike’s mördare. Men det visar sig vara en del av den Ukrainska maffian, som kommer att jaga Dexter. Dexter inleder en relation med en kvinna han först tänkt att mörda, Hannah McKay (Yvonne Strahovski). Men Maria LaGuerta (Lauren Veléz), som förekommit som polischef sedan säsong 1, börjar även hon nu misstänka att Dexter är ”The Bay Harbour Butcher”.

Mitt betyg blir 8 av 10.

Dexter, Säsong 8

Debra har slutat som polis och jobbar nu på ett säkerhetsföretag. Men för Dexter och hans kollegor kommer en ny seriemördare in i bilden, som plockar delar ur folks hjärnor. Dexter kommer i kontakt med Dr. Evilyn Vogel (Charlotte Rampling), som verkar ha en koppling till mördaren. Men hon vet också vem Dexter egentligen är, eftersom hon känt honom sen barndomen. Hannah och Dexter är fortfarande ihop när en storm närmar sig. Slutet på sista säsongen är ganska dramatisk.

Mitt betyg blir 8 av 10.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

DET (2017) (IT)

ClownTown (ClownTown)

Little Evil (Little Evil)