Twin Peaks (Twin Peaks)

Drama/Thriller från 1990, 1991, 1992, 2016 o 2017, 3 029 min

I denna recension har jag valt att ta med allt Twin Peaks-material. Dv.s;

The Secret History of Twin Peaks, Bok/Ljudbok, 368 sidor/570 min
Twin Peaks – Fire, Walk with Me, Film, 135 min
Twin Peaks – Fire, Walk with Me, The Missing Pieces, Film/Extramaterial, 96 min
Twin Peaks, Säsong 1, TV-serie, 411 min
Twin Peaks, Säsong 2, TV-serie, 1 037 min
Twin Peaks, Säsong 3, TV-serie, 1 080 min
Jag har ju sett denna tidigare, så jag vet ju svaret på huvudgåtan, -Vem mördade Laura Palmer? Mördaren avslöjas bl.a. i filmen, Fire, Walk with Me, den spelades in efter säsong 2, men utspelar sig före säsong 1. Så jag recenserar i kronologisk ordning, som ovan.---

I boken, The Secret History of Twin Peaks får vi reda på lite historia om den lilla staden Twin Peaks ända sen i början på 1800-talet. Det mesta handlar dock om olika konspirationsteorier om UFO’n, utomjordingar och dess koppling till hur mycket som är mörkat av regeringen och presidenten. En av huvudpersonerna är Dougie Milford, som endast förekommer som en biroll i 3 avsnitt i TV-serien, som borgmästarens bror, tidningsägaren. Han har jobbat som överste i det militära.

Sedan får vi veta lite mera av en del karaktärer, Ed, Nadine, Norma, Hank, Margaret (the log lady), Josie, Andrew, m.fl. som förekommer i filmatiseringarna.

---

I filmen, Fire, Walk with Me, så mördas en ung kvinna, Teresa Banks (Pamela Gidley). FBI kopplas in, o de 2 agenterna Chester Desmon (Chris Isaak) och Sam Stanley (Kiefer Southerland) ska utreda dödsfallet.

Sen får vi följa Laura Palmer (Sheryl Lee), hennes kompis Donna Hayward (Moira Kelly) och deras pojkvänner Bobby Briggs (Dana Ashbrook) och Mike Nelson (Gary Hershberger). Utåt så är det mesta bra, men Laura har problem med kokain, som också Bobby handlar med.

Laura umgås även i lite sämre kretsar på nätterna, och hon umgicks med Teresa Banks, samt Ronette Pulaski (Pheobe Augustine) på skumma nattklubbar. Laura har även tankar på den obehagliga och mystiska Bob (Frank Silva).

En hel del mystik och märkliga saker, som kan vara helt oförstående förekommer i filmen.

---

Fire, Walk with Me, The Missing Pieces är extra material och bortklippta eller ändrade scener som inte kom med i filmen. Den är inte ett måste se, men rekommenderas om man gillar Twin Peaks.

---

TV-serien, säsong 1, börjar med att Laura Palmers döda kropps hittas på stranden. Den lokala polisen, med sheriffen Harry S. Truman (Michael Ontkean) och Andy Brennan (Harry Goaz) samt Tommy ”Hawk” Hill (Michael Horse) påbörjar utredningen. Twin Peaks är en liten stad där alla känner alla. Nyheten kommer som en chock, bl.a. i skolan där Laura gick, där hennes vänner Donna (Lara Flynn Boyle, notera, inte samma skådespelare som i filmen) och James Hurley (James Marshall) blir chockade.

Bobby, Lauras pojkvän blir först misstänkt, eftersom han verkar vara den som såg Laura sist. Senare rapporteras en flicka saknad, Ronette Pulaski men som totalt chockad kommer ut från skogen ganska kort efter.

FBI-agenten Dale Cooper (Kyle MacLachlan) kallas in, han förekommer även i filmen FWWM. En del likheter med mordet på Teresa Banks förekommer, och Ronette är inte i form att tala. Agent Cooper är lite märklig, som de flesta i serien. Men han har lysande förmågor.

Parallellt med mordutredningen så får vi följa en hel del andra saker, t.ex. den förmögna Benjamin Horne (Richard Beymer) som äger det mesta i staden, bland annat det stora hotellet, The Great Northern, hans dotter Audrey (Sherilyn Fenn) som gick i skolan tillsammans med Laura. Lauras pappa Leland Palmer (Ray Wise) jobbar som advokat åt Benjamin Horne.

En sak som inte ägs av Horne, är sågverket som ägs av Jocelyn ”Josie” Packard (Joan Chen), som ärvt det efter sin avlidne man Andrew (Dan O’Herlihy), men det är i praktiken Andrews syster Catherine Martell (Piper Laurie) som bestämmer, hon är även gift med förmannen på sågverket Pete (Jack Nance).

Det förekommer mängder med karaktärer som bör nämnas, på The Double R Diner jobbar Shelly Johnson (Mädchen Amick) som är gift med den elake o kriminelle Leo Johnson (Eric DaRe). Restaurangen ägs av Norma Jennings (Peggy Lipton) som har en affär med James morbror Big Ed Hurley (Everett McGill).

Nattklubben, The Bang Bang Bar, drivs av skummisen Jacques Renault (Walter Olkewicz). Kort sagt, så hänger alla karaktärer samman, många bakom ryggen på varandra.

---

Säsong 2 är en direkt fortsättning på säsong 1. Stämningen blir allt märkligare och surrealistisk. En del nya karaktärer introduceras, men det finns inte så mycket mer att säga. På en märklig plats, kallad The Black Lodge, möter Dale Cooper Laura Palmer som säger med förvrängd röst; -I’ll see you in 25 years. Den mystiske Bob visar sig mer och mer, men ingen vet vem han är.

En förre detta FBI-agent, Windom Earle (Kenneth Welsh) har blivit totalt galen och börjar med sjuka saker, mest riktade mot Cooper. Som t.ex. ett schackspel, där en förlorad pjäs betyder ett förlorat liv...

---

Säsong 3 kom mycket riktigt 25 år efter säsong 2. Efter den mystiska avslutningen på säsong 2, så verkar det som om Dale Cooper har levt i The Black Lodge i 25 år. En del av skådespelarna är tillbaka, t.ex. så är Bobby nu polis och jobbar under Harrys bror, sheriff Frank Truman (Robert Forster). Men serien utspelar sig inte bara i staden Twin Peaks.

I början får vi se en märklig glasbox, som vaktas o filmas konstant, denna förekommer i New York. Vad det är, är inte helt klart, kanske en vetenskaplig tunnel till The Black Lodge? Men det kommer ondska ur den i alla fall…

Dale Cooper kommer tillbaka, men inte som Dale Cooper… En långhårig, vad som verkar vara en ond form av Cooper förekommer, och han har troligen levt på jorden under dessa 25 år. I Las Vegas bor dock Dougie Jones (Kyle MacLachlan), men han förvandlas snabbt till en smalare förvirrad Dale Cooper.

Denna Cooper, eller Dougie är gift, har barn och jobbar på ett försäkringsbolag. Det är inte mycket han klarar av, men han ser på något sätt vilka spelmaskiner som ger jackpott på ett kasino. Han har även en förmåga att se att det förekommer oegentligheter på företaget han jobbar på.

I skrivande stund, har det släppts 11 av 18 avsnitt, o vi väntar på att Cooper ska vakna upp och inse vem han är. Den onde Cooper, hamnade i fängelse ett tag och förhördes av Gordon Cole (David Lynch) och Albert Rosenfield (Miguel Ferrer).

Även i denna säsong får vi följa en massa sidospår, samt naturligtvis nya karaktärer. Ett okänt styckmord uppdagas, men huvudet saknas. Offret identifieras ändå som major Garland Briggs (Don S. Davis), Bobbys pappa, som spelade en viktig roll i tidigare säsonger.

Mitt betyg blir 10 av 10.


Uppdateras när jag har sett hela säsong 3!
 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

DET (2017) (IT)

ClownTown (ClownTown)

Little Evil (Little Evil)